Ülikooli veebipoes on müügil teklid ja sõrmused

Ülikooli veebipoes shop.ut.ee on müügil uue kujundusega teklid ja sõrmused. Kauba saab tellida mugavalt pakiautomaati või sisepostiga.

Uuenduskuuri läbinud tekkel

Teklil on valge sametpõhi, mis on ümbritsetud ülikooli põhivärviks oleva tumesinise sametribaga, ja mustast nahast nokk. Teklinoka kohale keskele on sametribale kinnitatud teklimärk, millel on poleeritud hõbedast eenduv peahoone portaal ja aastaarv 1632. Teklimärgi hõbedaproov on 925 ja märk on suurusega 16 × 16 × 12,6 mm.

Tekli tellimiseks tuleb teada oma pea ümbermõõtu sentimeetrites. Kuna teklit ei panda pähe nagu nokamütsi, vaid see asetatakse pealaele, tuleb mõõdu võtmiseks tõmmata mõõdulint lauba eest sirgelt ümber pea. Kui mõõta näiteks kukla alt suunaga ülespoole, on mütsi mõõt liiga suur. Valida on üheteistkümne teklisuuruse vahel (52–62 cm). Kui mõõtmisel saadakse poolnumber, tasub eelistada pigem suurema mõõduga teklit.

Kõigil ülikooli liikmetel ja vilistlastel on tähtajatu õigus ülikooli teklit kanda. Tekli kandmise juhised leiab tekli statuudist.

Teklile lisaks on võimalik osta luksuslik sametist musta värvi teklikott mõõtudega 30 × 40 cm ja selle saab paelaga kokku tõmmata. 

Täiesti uue ilme saanud sõrmus

Tartu Ülikooli sõrmusel on siidmatt hõbepind ja sellesse on süvistatud peahoone portaal, mis on musta värvi. Sõrmuse hõbedaproov on 925. Valida saab kahe laiusmõõdu vahel: kitsam mudel on laiusega 4,5 × 1,6 mm ja laiem 7 × 1,6 mm. Sõrmuse sees on graveering TÜ asutamisaastaga, mille järele on võimalik lasta graveerida enda lõpetamisaasta.

Sõrmus tuleb ette tellida ja selleks tuleb teada oma sõrme ümbermõõtu. Valikus on 20 poolemillimeetrise sammuga suurusmõõtu vahemikus 15–24 mm (15 mm, 15,5 mm, 16 mm jne). Sõrmuse suurust mõõdetakse sisediameetriga millimeetrites. Näiteks suurus 18,5 tähendab, et sõrmuse sisediameeter on 18,5 millimeetrit ja sõrme ümbermõõt u 58 millimeetrit. Ülikooli sõrmust võib kanda ükskõik millises sõrmes.

Meenepood edastab tellimused iga kuu viimasel päeval kullassepale, kellel kulub sõrmuste valmistamiseks kuni poolteist kuud. Näiteks aprillis esitatud tellimus valmib hiljemalt juunikuu keskel.

Sõrmusele lisaks on võimalik osta sametist musta värvi kott. Selle mõõdud on 7 × 9 cm ja selle saab paelaga kokku tõmmata.

 

Teklimärgi ja sõrmuse autorid on Viljandi kultuuriakadeemias külalisõppejõududena töötavad ehtekunstnikud Maarja Niinemägi, Kertu Tuberg ja Merilin Pedastsaar, kes moodustavad ehtekunstistuudio Cirrus. Autorite sõnul on teklimärgi kujundusel lähtutud minimalistlikust vormist ja selle pinnaviimistlus tõstab Tartu Ülikooli portaali silueti kaunilt esile. Ülikooli sümbolehteid saab kanda igas olukorras ja need sobivad kokku ka teiste ehetega.

Tuletame meelde, et kauba hind sõltub sellest, kellena Te seda tellite. Kui logite veebipoodi sisse,
saate osta kaupa üksuse töötajana. Sel juhul lisandub ostule erisoodustusmaks ja osakonnale
esitatakse sisekäibearve.